Ce specii de pesti consumam ? De ce ? Top Specii Pesti. Valori nutritionale Pesti

 

Ce specii de pesti consumam ?

 

Speciile de peste recomandate pentru consum din prisma nivelelor de vitamine, minerale, acizi grasi omega si aminoacizi sunt:

Somonul, speciile de Ton in special Ton bluefin, Ton yellowfin, Ton light, Ton skipjack, Ton white, Midiile, Stridiile, Herringul Atlantic, Macroul Atlantic, Sardinele Pacific,  Codul Pacific, Pastravul curcubeu.

 

De ce consumam Somon ? Valori nutritionale Somon

 

Somonul de provenienta Atlantica este bogat in Selenium: 46.8 mcg/100g. O portie de 100g de Somon asigura 85% din Doza zilnica recomandata DZR de Seleniu. Antioxidant GPx-Seleniu.

 

Somonul contine 3 minerale pretioase: Cupru, Zinc, Mangan, cu rol antioxidant de grad inalt : SOD.

De asemenea in somon se gaseste renumitul B12, 3.05mcg/100g, adica 122% din Doza Zilnica Recomandata, si vitamina B3 Niacina, 0.07mg/100g reprezentand 62.9% din DZR.

 

Punctul forte il reprezinta acizii grasi omega-3 EPA, DPA, DHA prezenti in somon, cu valori impresionante: 0.41g EPA, 0.37g DPA si 1.43g DHA /100g, cu puternic rol anti-inflamator, benefici pentru sistemul cardiovascular, nutrienti esentiali pentru creier si retina.

Somonul contine toti aminoacizii, inclusiv Triptofan 0.28g/100g, precursor Serotonina („hormonul fericirii”), Lizina 2.34g/100g, si cei trei aminoacizi (cistina, glicina si acidul glutamic) care formeaza Glutationul (a se vedea Importanta Glutationului ca antioxidant).

 

De ce consumam Ton ? Ce specii de Ton?  Valori nutritionale specii Ton



Ton bluefin contine 10.88mcg vitamina B12/100, adica 435% din Doza zilnica recomanda DZR, si valori apropriate cu ale somonului in ce priveste Seleniu, Curpu, Zinc, Mangan, Vitamina B3, acizi grasi omega-3 EPA, DPA, DHA si aminoacizi.

Ton light contine valori mai ridicate de Seleniu 76mcg/100g adica 138% DZR.

Ton skipjack contine valori ridicate de Niacina B3 = 18.75mg/100g = 117% DZR. Cea mai ridicata valoare a Seleniului se regaseste in

Ton yellowfin, 108.2mcg/100g = 196% DZR, de asemenea acesta contine cea mai ridicata valoare de B3 Niacina 22.07mg/100g= 137% DZR si mai contine 77.6mg de Colina.

 

De ce consumam Macrou, Herring, Sardine, Cod ? Valori nutritionale Macrou Atlantic, Herring Atlantic, Sardine Pacific, Cod Pacific

 

Macroul Atlanticreprezinta o sursa veritabila de Vitamina B12: 760% DZR.

Contine de asemenea Seleniu, Cupru, Zinc, Mangan, Vitamina B3,acizi grasi omega 3 si aminoacizi.

Herringul Atlantic, Sardinele Pacific, Codul Pacific contin in plus Colina pe langa vitaminele, mineralele, acizi grasi si aminoacizii aminitit mai sus.

Valorile nutritionale ale Macroului, Heringului,Sardinelor si Codului pot fi consultate in tabelul de mai jos.

 

De ce consumam Midii si Stridii? Valori nutritionale Midii, Stridii

 

Stridiile contin cea mai mare sursa de Zinc: 16.62mg/100g = 166% DZR.

Midiile contin cea mai mare sursa de Mangan: 6.8mg/100g = 340% DZR si vitamina B12: 24mcg/100g = 960% DZR.

Atat midiile cat si stridiile contin valori ridicate de Seleniu (peste 100% DZR). Contin, cupru, acizi grasi omega 3 si aminoacizi.

Valorile nutritionale ale Midiilor si Stridiilor sunt prezentate in tabelul de mai jos.

 

Speciile de peste bogate in Acizi Grasi Omega-3: EPA, DPA, DHA: valori nutritionale acizi grasi omega-3

 

Dintre speciile analizate (Somon, Ton, Herring, Macrou, Sardine, Cod, Biban, Mahi Mahi, Pastrav, fructe de mare: Midii, Stridii), cele mai bogate specii de peste in Acizi Grasi Omega-3 sunt:

  • somonul
  • ton bluefin
  • herring Atlantic
  • sardine Pacific
  • macrou Atlantic

 

Tabel Valori Nutritionale Pesti, fructe de mare

 

Summary
Ce specii de pesti consumam ? De ce ? Top Specii Pesti. Valori nutritionale Pesti
Article Name
Ce specii de pesti consumam ? De ce ? Top Specii Pesti. Valori nutritionale Pesti
Description
Speciile de pesti: somon, ton, herring, sardine, macrou, cod, midii, stridii, biban, mahi mahi, recomandate pentru consum in functie de valorile lor nutritionale: vitamine, minerale, acizi grasi omega3, aminoacizi.
Author
Publisher Name
http://www.nu-stiu.ro Sanatate. Nutritie. Detoxifiere
Publisher Logo