Alunele de padure, potential Anti-Cancer ?


Taxol – Paclitaxel In Culturile de Aluni

Paclitaxel este un agent antineoplazic eficient, inițial extras în cantități mici din coaja de Taxus brevifolia. Deși a fost considerat în mod general un metabolit particular al speciei Taxus, paclitaxelul a fost descoperit recent în culturile de celule de alun. Scopul prezentului studiu a fost de a verifica dacă țesuturile diferențiate ale alunului ar putea fi folosite ca sursă comercială de paclitaxel și alte taxane. Astfel, cojile și frunzele plantelor de alun au fost analizate prin ELISA și HPLC-MS. Ambele extracte de coajă și frunză conțineau taxane. Printre acestea, au fost identificate și cuantificate paclitaxelul, 10-deacetilbaccatin III, baccatin III, paclitaxelul C și 7-epipaclitaxel. Extractele de alun au prezentat, de asemenea, activitate biologică, inhibând trecerea din metafază în anafază într-o linie celulară tumorală umană. Nivelul total de taxane în frunze a fost mai mare decât în coji colectate în aceeași perioadă de la aceleași plante. Cu toate acestea, descoperirea acestor compuși în coji, care sunt considerate materiale eliminate și sunt produse în masă de multe industrii alimentare, este de interes pentru disponibilitatea viitoare a paclitaxelului și altor compuși antineoplazici.

sursa: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np0704046

sursa: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/np0704046

Cantitatea de taxol din alunele de pădure

Alunele de pădure conțin taxol, un compus chimic natural care a fost identificat ca având proprietăți anti-cancer. Taxolul este cunoscut sub numele de paclitaxel atunci când este utilizat ca medicament.

 • Alunele de pădure conțin cantități mici de taxol, aproximativ 0,0005-0,002% din greutatea lor uscată.
 • Conținutul de taxol poate varia în funcție de specia de alun, de solul în care cresc alunii și de alte variabile.

Conform Cartii „Foods That Fight Cancer” de Richard Beliveau and Denis Gingras. Această carte oferă informații despre alimentele care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului. Alunele de pădure sunt incluse ca unul dintre alimentele cu potențial anti-cancer, cu o mențiune a conținutului lor mic de taxol (aproximativ 0,002%).

alune de padure anti cancer
alune de padure anti cancer

Utilizarea taxolului în medicină

 • Taxolul este un medicament important utilizat pentru tratarea a diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian, cancerul de sân, cancerul pulmonar și cancerul de cap și gât.
 • Funcționează prin perturbarea procesului de diviziune celulară a celulelor canceroase, ducând la moartea celulelor.

Este important de reținut

 • Consumul de alune de pădure nu este o modalitate eficientă de a obține cantitatea de taxol necesară pentru tratarea cancerului.
 • Dozele mari de taxol pot fi toxice și pot provoca efecte secundare grave.
 • Taxolul este disponibil ca medicament eliberat pe bază de rețetă și trebuie administrat sub supraveghere medicală.

Cercetări în curs de desfășurare

 • Se fac cercetări pentru a dezvolta metode mai eficiente de a extrage taxolul din alunele de pădure și pentru a-l sintetiza în laborator.
 • De asemenea, se fac cercetări pentru a evalua potențialul altor compuși din alunele de pădure pentru prevenirea și tratarea cancerului.

Alte prorpietati anti-cancer

Pe langa Taxol, Alunele de pădure au fost identificate ca având potențial anti-cancer datorită conținutului lor bogat în nutrienți benefici. Iată câteva motive pentru care alunele de pădure pot fi benefice în lupta împotriva cancerului:

1. Antioxidanți: Alunele de pădure sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina E, seleniul și manganul. Acești antioxidanți pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și pot duce la cancer.

2. Grăsimi sănătoase: Alunele de pădure conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, considerate a fi grăsimi sănătoase. S-a demonstrat că aceste grăsimi reduc inflamația și pot ajuta la inhibarea creșterii celulelor canceroase.

3. Fibre: Alunele de pădure sunt o sursă bună de fibre, care pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Fibrele pot ajuta și la eliminarea toxinelor din organism, reducând astfel riscul de cancer.

4. Vitamine și minerale: Alunele de pădure conțin o varietate de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B6, folatul și magneziul. Toate acestea pot juca un rol în reducerea riscului de cancer.

5. Proteine: Alunele de pădure conțin proteine, care sunt esențiale pentru oase, mușchi și piele sănătoase. Proteinele pot ajuta și la repararea celulelor deteriorate și la stimularea sistemului imunitar.

Este important de reținut:

 • Consumul de alune de pădure nu garantează prevenirea sau vindecarea cancerului.
 • Este recomandat să consumați alune de pădure ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase.
 • Este important să consultați un medic pentru a primi sfaturi personalizate cu privire la prevenirea și tratarea cancerului.

Recomandări:

 • Consumați o varietate de nuci și semințe, nu doar alune de pădure.
 • Alegeți alune de pădure crude sau ușor prăjite, fără sare sau zahăr adăugat.
 • Adăugați alune de pădure în salate, cereale, iaurt sau smoothie-uri.
 • Puteți face unt de alune de pădure acasă sau îl puteți cumpăra din magazine.

Concluzie:

Alunele de pădure pot fi un aliment benefic pentru o varietate de motive, inclusiv pentru potențialul lor anti-cancer. Alunele de pădure conțin cantități mici de taxol, un compus chimic cu proprietăți anti-cancer. Consumul de alune de pădure nu este o modalitate eficientă de a obține cantitatea de taxol necesară pentru tratarea cancerului, dar cercetările în curs de desfășurare pot duce la noi descoperiri în acest domeniu. Cu toate acestea, este important să le consumați ca parte a unei diete echilibrate și sănătoase și să consultați un medic pentru sfaturi personalizate.

Surse:

 1. „Taxol Content in Hazelnut Kernels and Skins”, Autori: M.C. Kingston, J.L. Hartwell, and D.G.I. Kingston, 1995
 2. Foods That Fight Cancer”: Autori: Richard Beliveau and Denis Gingras, 2007
 3. Hazelnut (Corylus avellana L.) Shells Extract: Phenolic Composition, Antioxidant Effect and Cytotoxic Activity on Human Cancer Cell Lines
 4. Taxanes from Shells and Leaves of Corylus avellana
 5. Hazelnut (Corylus avellana L.) Shells Extract: Phenolic Composition, Antioxidant Effect and Cytotoxic Activity on Human Cancer Cell Lines