Valori nutritionale alimente
Există numeroase articole pe Internet, în domeniul nutriţiei, care folosesc expresii generale, precum:
“alimentul a .. sursa excelentă de fier..” sau
“alimentul b … bogat în vitamine şi minerale”
Cum se poate verifica o astfel de informaţie?
Aveţi nevoie de 2 seturi de informaţii:
- valorile nutriţionale ale elementului respectiv
- doza zilnică recomandată per vitamina/mineralul respectiv (%DZR sau %DV)
Baze de date nutriţionale
USDA Food Composition Databases
- permite căutare dupa numele alimentelor şi afişarea valorilor nutriţionale în listă restransă sau completă per 100g sau alt gramaj
- oferă informaţii complete: minerale, vitamine, lipide, aminoacizi, antocianidine, proantocianide, flavanone, flavan-3-oli, flavonele, flavonoli, izoflavone, alte informaţii
- permite determinare top surse alimente per vitamină / mineral selectat
- permite căutare după numele alimentelor şi eventual selecţia categoriei căruia îi aparţine
- afişează în dreptul valorilor nutriţionale şi cât reprezintâ din %DV (Daily Value sau DZR, Doza Zilnică Recomandată)
Doza zilnică recomandată
Dozele zilnice recomandate conform DIRECTIVEI 2008/100/CE A COMISIEI din 28 octombrie 2008, de modificare a Directivei 90/496/CEE a Consiliului privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare în ceea ce priveşte dozele zilnice recomandate, coeficienţii de conversie pentru calculul valorii energetice şi definiţiile.

Caz concret – exemplu: “Spanacul conţine mult fier!” – mit sau realitate?
100g spanac conţin:
- 2.71mg → 19,35% DZR (spanac crud) SAU 3.57mg → 25.5% DZR (spanac fiert), … mai e mult pana la a acoperi necesarul zilnic. Deci, nu conţine “mult fier”, nici pe departe.
- 194mcg Folaţi → 97% DZR (spanac crud) SAU 146mcg Folaţi → 73% DZR (spanac fiert) şi mai conţine şi vitamina C pentru fixare, asta înseamnă că e benefic în lupta contra anemiei.
Top alimente bogate în fier: locurile fruntaşe sunt ocupate de: cimbru uscat, busuioc uscat, mentă creaţă uscată.

