Respectati timpii de digestie: impact major asupra sanatatii.
Tip | Aliment | Timp de digestie |
---|---|---|
apa | bauta pe stomacul gol, ajunge imediat in intestine | |
Lichide: | sucuri de fructe | 15 – 20 / 30 min |
sucuri de legume | ||
supa de legume | ||
Semi-lichide: | supa crema de salate | 20 – 30 min |
supa crema de legume | ||
supa crema de fructe | ||
Fructe: | lubenita | 20 min |
pepene galben | 30 min | |
portocale, grapefruit, struguri | ||
mere, pere, piersici, cirese, visine.. | 40 min | |
Legume: | salate: rosii, salata verde, castraveti, telina, ardei rosu, ardei verde | 30 – 40 min |
Legume gatite (aburi, fierte) |
cu frunze: andive, spanac, varza, varza kale | 40 min |
zucchini, broccoli, conopida, fasole verde, dovlecel galben | 45 min | |
radacinoase: morcovi, sfecla, patrunjel, pastarnac, nap turcesc | 50 min | |
Amidonoase: | porumb, cartofi, cartofi dulci, yam, castane | 60 min |
Cereale: | orez brun, mei, hrisca, ovaz, faina de malai | 90 min |
Fasole: | linte, fasole Lima, naut, mazare Pigeon, fasole rosie | 90 min |
boabe de soia | 2h | |
Seminte: | seminte de foarea soarelui, dovleac, susan | cca. 2h |
Nuci: | migdale, alune de padure, arahide, caju, nuci, nuci braziliene, nuci pecan | 2½ – 3h |
Lactate: | lapte degresat, branza din lapte degresat, branza ricotta | `90 min |
branza de vaci (din lapte integral) | 120 min | |
cascaval | 4 – 5h | |
Proteina animala: (gatita) |
galbenus de ou | 30 min |
ou intreg | 45 min | |
peste: cod, scrod, cambula, sole | 30 min | |
peste: somon, pastrav, hering, (peste gras) | 45 – 60 min | |
pui fara piele | 1½ – 2h | |
curcan fara piele | 2 – 2¼h | |
carne de vita, miel | 3 – 4h | |
carne de porc | 4½ – 5h |
Nota editor 1: proteina animala cruda are un timp de digestie mai mic decat cel prezentat in tabelul de mai sus
Nota editor 2: timpii de digestie dati sunt in conditii ideale, cand se mananca doar 1 tip de mancare odata, se mesteca bine, si in cazul unei digestii eficiente, e.g. dupa post. Sunt timpi de digestie pentru o persoana sanatoasa, cu obiceiuri alimentare bune.
Nota editor 3: Timpii de digestie sunt mai mari in cazul unei diete conventionale si pentru persoane cu sisteme digestive neoptimizate, sau persoane care nu au energie si pentru mese cu multe ingrediente puse aleator adica nu in ordinea secventiala optima.
Sursa: practicile Dr Gian Cursio si Stanley Bass