Timpi de digestie ⁄Alimente

 

Respectati timpii de digestie: impact major asupra sanatatii.

 
 

Timpi de digestie ⁄Alimente
(timpi de digestie aproximativi, pana cand mancarea paraseste stomacul)
Tip Aliment Timp de digestie
apa bauta pe stomacul gol, ajunge imediat in intestine
Lichide: sucuri de fructe 15 – 20 / 30 min
sucuri de legume
supa de legume
Semi-lichide: supa crema de salate 20 – 30 min
supa crema de legume
supa crema de fructe
Fructe: lubenita 20 min
pepene galben 30 min
portocale, grapefruit, struguri
mere, pere, piersici, cirese, visine.. 40 min
Legume: salate: rosii, salata verde, castraveti, telina, ardei rosu, ardei verde 30 – 40 min
Legume gatite
(aburi, fierte)
cu frunze: andive, spanac, varza, varza kale 40 min
zucchini, broccoli, conopida, fasole verde, dovlecel galben 45 min
radacinoase: morcovi, sfecla, patrunjel, pastarnac, nap turcesc 50 min
Amidonoase: porumb, cartofi, cartofi dulci, yam, castane 60 min
Cereale: orez brun, mei, hrisca, ovaz, faina de malai 90 min
Fasole: linte, fasole Lima, naut, mazare Pigeon, fasole rosie 90 min
boabe de soia 2h
Seminte: seminte de foarea soarelui, dovleac, susan cca. 2h
Nuci: migdale, alune de padure, arahide, caju, nuci, nuci braziliene, nuci pecan 2½ – 3h
Lactate: lapte degresat, branza din lapte degresat, branza ricotta `90 min
branza de vaci (din lapte integral) 120 min
cascaval 4 – 5h
Proteina animala:
(gatita)
galbenus de ou 30 min
ou intreg 45 min
peste: cod, scrod, cambula, sole 30 min
peste: somon, pastrav, hering, (peste gras) 45 – 60 min
pui fara piele 1½ – 2h
curcan fara piele 2 – 2¼h
carne de vita, miel 3 – 4h
carne de porc 4½ – 5h

 

Nota editor 1: proteina animala cruda are un timp de digestie mai mic decat cel prezentat in tabelul de mai sus
Nota editor 2: timpii de digestie dati sunt in conditii ideale, cand se mananca doar 1 tip de mancare odata, se mesteca bine, si in cazul unei digestii eficiente, e.g. dupa post. Sunt timpi de digestie pentru o persoana sanatoasa, cu obiceiuri alimentare bune.
Nota editor 3: Timpii de digestie sunt mai mari in cazul unei diete conventionale si pentru persoane cu sisteme digestive neoptimizate, sau persoane care nu au energie si pentru mese cu multe ingrediente puse aleator adica nu in ordinea secventiala optima.

 

Sursa: practicile Dr Gian Cursio si Stanley Bass