Importanţa restricţiei calorice: Extindere Durata Viaţă, Anti-Aging Effect

 

Restrictie calorica

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că restricţia calorică, acompaniată de o nutriţie optimă (bogată în nutrienţi) poate extinde durata de viaţă a animalelor cu 30 până la 230% în funcţie de specie. Studii pe primate sunt în curs.

Restricţia calorică :

  • creşte durata de viaţă
  • încetineşte procesul de îmbătrânire
  • activează “gena supravieţuirii” SIR2, si omoloaga sa, SIRT1
  • întârzie /previne bolile cronice, întăreşte sistemului imunitar, duce la o mai bună coordonare motorie, reduce masa corporală

Cu cât înaintam în vârstă, rata metabolismului scade, pierdem masă musculară pentru că ne mişcăm mai puţin → avem nevoie de mai puţine calorii, în consecinţă, mai puţină mâncare.
Persoanele până în 30 de ani, pot avea 3 mese ⁄zi, iar cele peste 30 de ani, 2 mese ⁄zi.

 

Nutritie Optima

 
In condiţiile în care mâncăm mai puţin,  mâncarea aleasă trebuie să fie mai bogată/densă în nutrienţi.

Provocarea este:

  • cantitativ, mancare mai putină /masă, lucru posibil dacă mestecaţi bine mâncarea, senzaţia de saţietate fiind semnalată la 20 de minute dupa începerea mesei. Ca volum, cantitatea de mâncare ⁄masă nu trebuie să depăşească volumul pumnului drept, care reprezintă mărimea stomacului dumneavoastră, şi care se extinde în caz de supra-alimentare
  • mai puţine calorii/zi, alimente dense în nutrienţi, şi ca număr (cantitativ) şi valoric (valore/nutrient).

 

Exemplu: volum mai mare de nutrienţi în alimente cu acelaşi nivel caloric
Studiu: ceapă verde vs ceapă uscată

Pentru a verifica valorile nutrienţilor /aliment, top surse minerale, vitamine, cât şi doza zilnică recomandată  – citiţi acest articol introductiv.

Câte calorii pe zi ? Un calculator caloric personalizat găsiţi aici.

 

Studii de caz

 

Dr. Stanley Bass despre Luigi Cornaro:

„Luigi mânca puţină carne; mânca gălbenuşul de la un ou; mânca o supă de legume cu puţine roşii; consuma suc de grapefruit şi mai mânca pâine. Obişnuia să înmoaie pâinea în supă. Asta a fost dieta lui. Asta era tot ce mânca. …[]… Cu acea dietă pe care noi nutriţioniştii o găsim de joasă calitate, a trăit 102 ani.”

Studiu extindere durată viaţă

 

Un alt studiu efectuat de oamenii de ştiinţă: „Din cercetările lor, au realizat că hrănind şoarecii de laborator cu un regim alimentar echilibrat, dar cu puţine calorii, LE-A CRESCUT DURATA DE VIATA dramatic!”

 

Legatura directa intre Restrictia calorica si Anti-Aging

 

„In condiţii de restricţie calorică, nivelele NAD sunt ridicate, SIR2 este activată, şi rata de îmbătrânire este scăzută.”

„Restricţia calorică este singura abordare robustă non-genetică, pentru a încetini procesul de îmbătrinire.[] Deşi de peste 80 de ani, este cunoscut faptul că restricţia de calorii creşte durata de viaţă, o întelegere mecanicistă a acestui fenomen rămâne evaziv.”

Gena SIR2, supranumită gena „supravieţuirii”,  care protejează celulele din a se deteriora, din a fi afectate de acţiunea radicalilor liberi, poate să altereze rata îmbătrânirii. Aceste gene ajută la reglarea întregului proces metabolic şi se activează :

  • în caz de restricţii calorice notabile
  • sub condiţii de stres sever
  • la consumul de resveratrol (sub formă de: struguri negrii, pulbere de coajă de struguri negrii uscată, vin roşu)

Imbatranirea este caracterizata de nivelul de inflamație cronică de grad scăzut iar NF-kB este regulator principal de transcripție a genelor legate de inflamatie. SIRT1 inhiba expresia genelor NF-kB-reglementată de deacetilare subunitatii RelA/p65 a NF-kB la lizina 310.

SIRT1, inflamare, anti-aging

Surse:
Living for Longevity: The Nutrition Connection – Research on Aging,  Vicky Newman
SIR2 and aging: an historical perspective
Care este secretul pentru o viaţă lungă şi sănătoasă?
Sirtuin 1
USDA Food Composition Databases
Molecular Links between Caloric Restriction and Sir2/SIRT1 Activation
Dr. Stanley Bass – In search of the Ultimate Diet

Summary
Importanţa restricţiei calorice in Extinderea Duratei de Viaţă. Anti-Aging Effect
Article Name
Importanţa restricţiei calorice in Extinderea Duratei de Viaţă. Anti-Aging Effect
Description
Studii de caz si exemple despre restrictia calorica ca avand efect benefic in prevenirea imbatranirii premature si extinderea duratei de viata.
Author
Publisher Name
nu-stiu.ro Sanatate. Nutritie. Detoxifiere
Publisher Logo