Lista celor mai importanti antioxidanti
Pe scurt, cei mai importanti antioxidanti sunt:
MELATONINA
→ decalcifiere pineala – somn suficient – soare – iod – alge – argila – otet mere, mere – dieta kemetica – detoxifiere ficat/corp
ASTAXANTIN
→ somon – plancton – krill – creveți
SODs
→ ficatei vita – ciocolata amaruie 85% cacao – spirulina – stridii
GPx
→ alune braziliene – stridii gatite – ficat pui fiert – seminte de floarea soarelui – germeni/tarate de grau – somon (sockeye)
CAT
→ carne vita – ficat pui – ciocolata amaruie 70-85% cacao
Altii:
→ Ubiquinone (coenzyme Q10), Glutationul (GSH), Vitamina C (acidul ascorbic), Tocoferolii (vitamina E), Vitamina A ( carotenoizii), acidul lipoic, fenolii..etc
1. Melatonina
De departe, hormonul melatonina produs de glanda pineala este cel mai puternic antioxidant. Calcificarea glandei pineale este din păcate tipică la adulți, productia de melatonina fiind scazuta.
Decalcificarea glandei pineale:
- evitarea fluorului: din apa sau pasta de dinti
- pentru eliminarea fluorului din corp ajuta: suplimentele de iod, detoxifierea hepatică, saunele
- suplimente recomandate: alge (spirulina, chlorella), zeolit, ginseng, argila bentonite, otet de mere, mere
- detoxifierea regulata a organismului, hrana neprocesata pura bio, cat mai putin preparata, dieta kemetica
Pentru stimularea productiei de melatonina, se recomanda expunerea la soare imediat dupa trezire, exercitiul fizic din timpul zilei, somn suficient, B6, zinc, magneziu, acid folic.
2. Astaxantin
Potrivit unor studii, puterea Astaxantin-ul in neutralizarea radicalilor liberi este:
- de 550 de ori mai puternica decat Vitamina E
- de 800 de ori mai puternica decât CoQ10
- de 6000 de ori mai puternica decât vitamina C
Beneficii:
- imbunatateste vederea, impotriva degenerarii maculare, aspectul pielii (reduce ridurile), anti-aging
- benefic in tratarea bolilor cardiovasculare, imune, inflamatorii și neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), atac cerebral, colesterol ridicat, prevenirea cancerului
- creste nivelul energetic
- sustine sanatatea articulatiilor
Surse:
- somon Pacific, în special Sockeye somon, plancton, krill, creveți arctici, drojdiei Phaffia, Haematococcus pluvialis
3. Antioxidanti specifici, de grad inalt
Antioxidanti specifici, de grad inalt:
- SOD (superoxid dismutaza),
- GPx (glutation peroxidaza),
- CAT (catalaza).
Testul OXIgen analizeaza variatiile genetice asociate cu predispozitia fiecaruia la Stresul Oxidativ (SOD, GPx, Cat,..) prin prelevarea si testarea unei probe de saliva sau sange EDTA.
3.1 Superoxid dismutaza (SOD)
Superoxid dismutaza, SOD, este o enzima antioxidanta importanta in aproape toate celulele vii expuse la Oxigen, cu exceptia lactobacililor, care au alt mecanism de prevenire a daunelor cauzate de superoxidul O2-.
Daca superoxid dismutaza nu are loc si radicalii superoxid O2- nu sunt convertiti in forme mai putin oxidative, acestia pot cauza multiple tipuri de distrugere la nivel celular → superoxid dismutaza actioneaza ca antioxidant de prim rang si protector celular.
Trei forme de superoxid dismutaza, SODs, sunt prezente in oameni:
- SOD1: localizat in citoplasma, intracelular: contine/foloseste cupru si zinc
- SOD2: in mitocondrii: contine/foloseste mangan in miezul reactiv
- SOD3: extracelular: contine/foloseste cupru si zinc
Deci SOD-urile contin/folosesc: cupru Cu, zinc Zn, mangan Mn.
Surse: Cupru-Zinc-Mangan:
Aliment | Cupru [sursa] | Zinc [sursa] | Mangan [sursa] | |||
---|---|---|---|---|---|---|
mg/100g | %DZR (1mg/zi) | mg/100g | %DZR (10mg/zi) | mg/100g | %DZR (2mg/zi) | |
carne si ficat de vitel, gatita-fiarta | 14.94 | 1494% | 11.23 | 112.3% | 0.27 | 13.5% |
carne si ficat de vita, gatita-fiarta | 14.28 | 1428% | 5.3 | 53% | 0.35 | 17.5% |
carne si ficat de miel, gatita | 9.83 | 983% | 5.63 | 56.3% | 0.59 | 29.5% |
spirulina praf, uscata | 6.01 | 601% | 2 | 20% | 1.9 | 95% |
stridii, gatite | 5.7 | 570% | 78.6 | 786% | 0.59 | 29.5% |
ciuperci shiitake, uscate | 5.16 | 516% | 7.66 | 76.6% | 1.17 | 58.5% |
pasta sau seminte susan | 4.2 | 402% | 7.29 | 72.9% | 2.54 | 127% |
faina soia, degresata | 4.06 | 406% | 2.46 | 24.6% | 3.01 | 15.09% |
pudra cacao, neindulcita | 3.78 | 378% | 6.81 | 68.1% | 3.83 | 191.8% |
nuci caju prajite fara sare | 2.22 | 222% | 5.6 | 56% | 0.82 | 41.3% |
Enzima antioxidanta SOD (Zn, CU) pare sa fie usor scazuta in celulele maligne in general in comparatie cu tesutul normal.
3.2 Glutation peroxidaza (GPx)
Rolul principal al Enzimei Glutation peroxidaza este de a proteja organismul de daunele oxidative.
Enzima antioxidanta Glutation peroxidaza (GPx) este dependentă de seleniu .
Surse Seleniu:
Aliment | Seleniu [sursa] | |
---|---|---|
mcg/100g | %DZR (55mcg/zi) | |
alune braziliene | 1917 | 3485% |
stridii gatite | 154 | 280% |
ficat pui fiert | 82.4 | 149% |
seminte de floarea soarelui | 79.3 | 144% |
germeni de grau | 79.2 | 144% |
tarate de grau | 77.6 | 141% |
somon sockeye | 76 | 138% |
3.3 Catalaza (CAT)
Este un antioxidant primar major cu funcţie principală în cataliza descompunerii peroxidului de hidrogen (H2O2). Are un rol important in protejarea celulelor de daunele oxidative.
Enzima antioxidanta Catalaza (GPx) este dependentă de fier .
Surse fier:
Aliment | Fier [sursa] | |
---|---|---|
mg/100g | %DZR (14mg/zi) | |
carne de vita fiarta | 39.3 | 280% |
pudra cacao neindulcita | 36 | 257% |
ficat pui gatit | 12.88 | 92% |
ciocolata amaruie 75-80% cacao | 11.9 | 85% |
4. Antioxidanti mai putin specifici
Antioxidanti mai putin specifici:
- Ubiquinone (coenzyme Q10) – click pentru vizualizare top surse alimentare CoQ10, acidul ascorbic (Vit C) – click pentru vizualizare top surse alimentare Vitamina C , tocoferolii (Vit E) – click pentru vizualizare top surse alimentare Vitamina E și tocotrienolii, carotenoizii (vit A) – click pentru vizualizare top surse alimentare Beta-Caroten, glutationul (GSH) și acidul lipoic – click pentru vizualizare top surse alimentare Acid Lipoic, polifenolii, proteinele care leaga metalele grele (de exemplu feritina, albumina, ceruloplasmina..) și numeroși alți fitonutrienți antioxidanți prezenți într-o mare varietate de alimente vegetale.
4.1 Glutationul
Importanta Glutationului ca antioxidant
Scadere Glutation → factor risc Cancer
Top Surse Glutation
Click pentru vizualizare Top Surse naturale Glutation (Tabel alimente Glutation).
Surse:
1. Melatonin, https://en.wikipedia.org/wiki/Melatonin
2. Astaxantin, https://en.wikipedia.org/wiki/Astaxanthin
3. ASTAXANTHIN Overview Information, http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1063-astaxanthin.aspx?activeingredientid=1063&activeingredientname=astaxanthin
4. Astaxanthin Benefits 6,000x Stronger Than Vitamin C, https://draxe.com/astaxanthin-benefits/
5. 5 Reasons to Take Astaxanthin Every Day, http://www.huffingtonpost.com/suzy-cohen-rph/astaxanthin_b_2750910.html
6. Cupru, https://ro.wikipedia.org/wiki/Cupru#Deficien.C8.9Ba_de_cupru
7. OXIgen, prevenția personalizată a stresului oxidativ, http://agemanagement.ro/?portfolio=oxigen
8. Implicatiile fiziopatologice ale degradarii echilibrului redox in CANCER, DIABET ZAHARAT si BOLI INFLAMATORII, http://www.umfiasi.ro/masterate/Suporturi%20de%20curs/Facultatea%20de%20Medicina/cursuri%20postuniversitare%20-%20prof.%20dr.%20Liliana%20Foia/Suport%20Curs-Stress%20oxidativ-2013.pdf
9. Glutathione peroxidase, https://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione_peroxidase
10. Catalase, https://en.wikipedia.org/wiki/Catalase
11. Antioxidant Enzyme, https://www.intechopen.com/books/antioxidant-enzyme/
12. Iron Enzymes in Iron Deficiency. II. Catalase in Human Erythrocytes, http://jci.org/articles/view/103672/scanned-page/834

